A Hegyköz bemutatása

A Hegyköz a Zempléni hegység jellegzetes medencéje, páratlan természeti szépséggel megáldott kistája. A Bózsva patak és mellékvizei völgyeikkel szabdalják a változó magasságú hegyek vidékét, ahol még mindig az erdő a meghatározó természeti és gazdasági tényező.

A természet járókat vonzza a friss levegő, az emelkedőkről a feltáruló panoráma, a táj varázsa, a történelmi emlékek látványa. A jelzett turistautak, köztük az Országos Kék Túra végső szakasza, a legváltozatosabb élményt nyújtják.

Sátoraljaújhely és Gönc felől autóutakon is kényelmesen megközelíthetőek a hegyközi falvak. Közülük Füzér megkülönböztetett helyet vívott ki magának festői fekvése, vendégszerető lakossága és a falusi turizmus kiépülése által.


A sziklacsúcson emelkedő várrom legendákat sugall, a Két templom is régi idők és régebbi korok embereinek emlékét idézik. Aki innen indul, bebarangol hatja a kistáj minden jeles helyét, gyorsan eljuthat a néprajzi értékeket őrző apró falvakba, a kedvelt kirándulóhelyekre. Megtekintheti Hollóháza porcelánmúzeumát, Telkibánya kopjafás temetőjét, Kéked régi kastélyát és fürdőjét, Gönc műemlékeit, Kőkapu és László- tanya vadászkastélyát, valamint Füzérradvány arborétumát a nevezetes Károlyi-kastéllyal.

Részese lehet az élménynek, melyet Felsőregmec Árpád-kori templomának, Kazinczy széphalmi emlékcsarnokának és sírjának megtekintése jelent. Szinte érintetlen tájakon halad keresztül a Pálházi Erdei Vasút, a többnemzetiségű falvak pedig őrzik még hagyományos kultúrájuk egyik-másik jelét, többek között állnak a kis községek templomai.

A Zempléni-hegység hegyközi medencéje egyre több szálláshellyel és kikapcsolódási lehetőséggel várja az ide látogatókat!


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreLegfrissebb bejegyzések:
2016-07-01
Apródképző Nyári Tábor 2016
 | részletek
A nagy érdeklődésre való tekintettel 2016. augusztus 15-től 18-ig "Apródképző Nyári Tábor" indul pedagógus felügyelettel, várismertetővel, túrákkal, ingyenes várlátogatással,...
2015-12-04
"Élő Vár Zemplénben" című kiemelt turisztikai projekt bemutatása
 | részletek
FÜZÉRI FELSŐVÁR TURISZTIKAI HASZNOSÍTÁSA,RÉSZLEGES MŰEMLÉKI REKONSTRUKCIÓJA A rekonstrukció célja, hogy Füzér vára – a 16-17. századból fennmaradt gazdag tudásanyag felhasználásával...
2015-10-15
Örökségturisztikai és kulturális rendezvényközpont a tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastélyban
 | részletek
A HEGYALJAI ÉLET SOKSZÍNŰSÉGE A MÚLTBAN ÉS A JELENBEN A Világörökségi védettséget élvező Tokaj-hegyaljai Kultúrtáj részét képező Tolcsva Községben álló Szirmay—Waldbott-kastély...
»» minden bejegyzés


Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió