Zempléni tájak, ételek

Zemplén a Tisza jobb parti részén terül el, neve a szláv földvár szóból ered.  Rendkívül gazdag a növény és állatvilága, Kis Árpád, a vidék növényvilágának kutatója méltán nevezte Magyarország virágos kertjének. Több ismert kirándulóhelye közül említést érdemel a regéci vár, amit a helybéliek Rákóczi várának neveznek. I. Rákóczi György „talpasai” ugyanis 1664-ben elfoglalták és valószínűleg II. Rákóczi Ferenc is itt töltötte gyermekkorát.

Itt van Gönc is, templomának parókiáján készült el Károli Gáspár híres műve, az 1590-ben Vizsolyban kinyomtatott első teljes, magyar nyelvű, református biblia fordítás, amiből mindössze 52 ismert példány van a világon. Nem szabad megfeledkezni Hollóházáról sem, itt már a monarchia idején készítettek porcelán tányérokat, és mára nemzetközi hírnévnek örvend.

A tájegység jellegzetes ételei

A Zempléni pandúrleves hozzávalói: 60 dkg bárányhús, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zsír, 5 dkg só, 15 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 3 gerezd fokhagyma, 15 dkg liszt, 1 tojás és 3 dl vörösbor. Elkészítése: a bárányhúst felkockázva pörköltnek elkészítjük, majd a borral és vízzel levesszerűnek felhígítjuk, az előre megpirított szalonnakockákat és a felaprított gombát, fokhagymát hozzáadjuk, készre főzzük. Zsíron aranysárgára pirított lebbencstésztát főzünk bele.

A hegyaljai szüretelőpecsenye hozzávalói: 1,2 kg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 8 dkg liszt, 20 dkg zsír, só, bors,pirospaprika. Elkészítése: A sertéscombot felszeleteljük, kikloffoljuk, bekenjük hagymapürével, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk, majd lisztbe a forgatjuk. Forró zsírban kisütjük, rizskörettel tálaljuk szőlőlevéllel, „kibélelt” tányérra.

A zempléni metélt hozzávalói: 15 dkg dióbél, 3 dkg kakaó, 20 dkg barackíz, 20 dkg porcukor, 6 dkg mazsola, 6 tojásfehérje, 5 cl. málnaszörp, 5 cl tokai aszú, és a tálaláshoz 1 dl. rum.  Elkészítése: hagyományos módon palacsintákat sütünk, metéltre vágjuk, összekeverjük a dióval, kakaóval, barackízzel, mazsolával, majd a tokaji aszúval meglocsoljuk. Vajazott edénybe téve sütőben átforrósítjuk, málnaszörppel ízesített tojáshabbal bevonjuk és a sütőben „átpirítjuk”. Vaníliás porcukorral megszórjuk, a tetejére egy mosott tojáshéjba öntjük a rumot és meggyújtva tálaljuk.

Horváth Dezső


Kapcsolódó oldalak:
http://www.fuzer.hu/ | http://www.eszakivarak.hu/ 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére



 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 56 + 51


Legfrissebb bejegyzések:
2016-07-01
Apródképző Nyári Tábor 2016
 | részletek
A nagy érdeklődésre való tekintettel 2016. augusztus 15-től 18-ig "Apródképző Nyári Tábor" indul pedagógus felügyelettel, várismertetővel, túrákkal, ingyenes várlátogatással,...
2015-12-04
"Élő Vár Zemplénben" című kiemelt turisztikai projekt bemutatása
 | részletek
FÜZÉRI FELSŐVÁR TURISZTIKAI HASZNOSÍTÁSA,RÉSZLEGES MŰEMLÉKI REKONSTRUKCIÓJA A rekonstrukció célja, hogy Füzér vára – a 16-17. századból fennmaradt gazdag tudásanyag felhasználásával...
2015-10-15
Örökségturisztikai és kulturális rendezvényközpont a tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastélyban
 | részletek
A HEGYALJAI ÉLET SOKSZÍNŰSÉGE A MÚLTBAN ÉS A JELENBEN A Világörökségi védettséget élvező Tokaj-hegyaljai Kultúrtáj részét képező Tolcsva Községben álló Szirmay—Waldbott-kastély...
»» minden bejegyzés


Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió